top of page
Zoeken
  • Anne-Marie

Week 1: van een nieuw jaar, een nieuw begin……


Echt niet! We dobberen gewoon voort. In de ellende, de lockdown, de besmettingen, de beperkingen en noem maar op.


Laat mij beginnen met iedereen een goed en vooral tevreden en vreedzaam 2021 te wensen! Het komt echt wel goed mensen. Ik wens een ieder veel gezondheid, geluk, horeca, reizen, sneeuw (ooooh wat heb ik dát gemist afgelopen weken), feestjes, sport, borrels, lekker knuffelen en andere intimiteiten toe.


Alhoewel, een groot bijkomend voordeel van enige afstand wel is dat ik nog geen 1 keer verkouden ben geweest afgelopen jaar. Bizar toch? Ik hanteer die 1,5 meter graag blijvend. Wanneer het mij uitkomt:-).


En gelukkig viel Oud en Nieuw mee hè? We hebben het toch gewoon overleefd! Geen anarchie, straatgevechten, oorlogsscenario’s et cetera (wanneer je de MEDIA zou geloven zou het een hel op aarde gaan worden). En er was genoeg vuurwerk. En als je zin had kon je gewoon stiekem een klein beetje feesten. Tenminste….dat hoorde ik. Dat er genoeg mensen zijn die gewoon lekker fors gefeest hebben. Ik was zo naïef om te denken dat het helemaal stil zou zijn. Ik ben ook zo stom af en toe. Een fatsoensrakker die zich al druk maakt en een nachtje minder slaapt als je 1 gast te veel zou hebben…..


Anyway, we gaan lekker 2021 in! En even hadden we de illusie dat dan alles opgelost was. Heerlijk toch? Je las het overal. Op LinkedIn, op Facebook, op Insta. Filmpjes waar 2020 weggewoven werd of in een riool geduwd. Op naar de verlichting, naar 2021! Want dan komt alles goed.


En toen was het 2021.


Maar het is nog hetzelfde.


Hè?


Hoe we onszelf altijd weer voor de gek houden met dat gekke oud en nieuw. Alles MOET af voor 31-12. En 1-1 beginnen we met een schone lei. Maar goed, daar trekt corona zich niets van aan natuurlijk. We zien de effecten wel over een weekje. Weten we meteen of Nederland verder relatief braaf is geweest.


Een mooie uitspraak van Jaap (RIVM) die we wellicht ter inspiratie kunnen meenemen dit nieuwe jaar in. Let op, hij zei: “Wij wetenschappers schamen ons niet om van opvatting te veranderen. Dat betekent vaak winst en vooruitgang. In de politiek is dat een doodzonde”.


Ik heb het even op me in laten werken en ja: daar zit de crux! Los van wat ik van Jaap vind…hier heeft hij een punt. Dat is waarom leidende politici in deze coronacrisis het alleen maar om hun oren krijgt. De verwachting van ons mensen is dat zij het altijd maar gewoon goed doen. En meteen de juiste keuzes maken. Wij willen niet dat ze tot nieuwe inzichten komen. Dat maakt ons bang of boos. En al die keuzes die stellen wij ook nog continu ter discussie en vechten we aan. Dat begint al bij de oppositie. Lekker makkelijk scoren, als je zelf geen verantwoordelijk hoeft te nemen. Dan volgt de media en dan het volk. Wij dus.


Daarom zijn we zo moe en bitter af en toe joh.


Tijd voor verandering dus!


Want het ergste is: daarom kunnen nieuwe inzichten geen plek krijgen in onze zeer gefixeerde mindset. Wanneer de overheid een besluit of richting aanpast dan gillen we luidkeels “zwalkend bestuur”. Alleen al die mondkapjes. Weet je nog? Hoe heel Nederland viel over het feit dat ze eerst niet nodig zouden zijn en toen alsnog verplicht werden? Woest, woest, woest was iedereen. Mensen die ze steevast nog niet op willen doen. Terwijl zeg nou zelf: niemand weet het echt zeker toch? En nu dan weer met die vaccinaties. Als we zo door gaan durft niemand nooit meer een fout toe te geven. Want dat is een schande!


Overigens weet ik niet of onze regering het nu heel goed of heel slecht doet. Ik ben qua regels vrij volgzaam en maak me gewoon niet zo druk en doe het gewoon. Dat zit in aard van het beestje.


Ik zie alleen in de landen om ons heen wel dezelfde bewegingen, dezelfde toenames in besmettingen of afnames. En soms dezelfde of strengere maatregelen. Ik lees natuurlijk ook Maurice de Hond. En oké: hij triggert mij soms ook met bepaalde zienswijzen. Alleen acteert ook hij vanuit een “oppositie”. Een relatief makkelijke positie.


De crux voor meer blijheid in 2021

Dat zit hem volgens mij in de uitspraak van Jaap van Dissel: wij accepteren geen nieuwe inzichten in dit land. Koers gekozen is koers te gaan. En dat is precies waar het probleem zit. Tenminste, wij accepteren het niet vanuit de politiek.


Want wanneer Diederik, samen met Ernst, zegt “we moeten eerst ziekenhuispersoneel vaccineren”. Dan krijgt hij 1 miljoen likes en bijval. Wanneer meneer De Jonge dan vervolgens na enkele dagen (ja, ENKELE dagen) toegeeft aan deze visie en het gaat regelen… Dan gaan we los: “zie je wel, door druk doet ie het nu wel”, “De Jonge gaat overstag…. “ en Maurice roept dan dat we slappe leiders hebben omdat ze niet top-down doorzetten.


We zouden het ook anders kunnen zien. Bijvoorbeeld: De Jonge is overtuigd na het appèl van Ernst en Diederik en past zijn inzicht aan. Fantastisch! Wat fijn dat dat gewoon kan! Of: “Nederlands Kabinet luistert naar deskundigen en past haar inzichten en aanpak zo goed als mogelijk aan. Wat een fijn land leven we eigenlijk in! Zullen we anders even met zijn allen applaudisseren? Wereldnieuws volgens mij.


Maar dat doen we niet. Terwijl we volgens mij ‘deep down’ echt wel vinden. Van dat fijne land.


Wij pissen alleen liever azijn. Laten we daar nou eens mee stoppen.


Dus: mijn wens voor iedereen en persoonlijke voornemen voor 2021


Positieve(re) berichtgeving, enorme boetes voor media die aan “stemmingmakerij” doen, iedereen die ook maar enige invloed heeft op het grote zure volk: ga op cursus bij Berthold (van “Omdenken”). Nuanceer, ga eens echt communiceren, voer dialogen (dat betekent ook luisteren), en verander gewoon af en toe van inzicht. Geef jezelf een keertje ongelijk. Heerlijk. En geef het gewoon toe. En doe niet zo lullig als iemand zijn ongelijk toegeeft. Dan ontstaat er opeens een andere cultuur, meer dynamiek. Ik weet het zeker.


Wetenschappelijk nog bewezen ook. Bij meer (positieve) communicatie door de media, de regering, vooral door onszelf, door denken in mogelijkheden (‘groei’ mindset) en meer dialoog en meegaan met veranderingen ervaar je zeker minder stress, minder burn-out, minder depressies, minder zwaarmoedigheid, minder ziektes, minder azijn of andere zurigheid. Maar vooral méér rust en positiviteit.


Zou het lukken mensen? Misschien als we bij onszelf beginnen?


Ik ga in elk geval mijn stinkende best doen!

Happy New Year!56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page