top of page
Zoeken
  • Anne-Marie

Hou je bek!Zoooo leuk! Zo sympathiek. Dat Mark zich gewoon even liet gaan. Gewoon je bek houden en van de wedstrijd genieten zegt ie.

Ik zie gewoon voor me dat hij ‘s-avonds thuis ook met zijn keurige pianovingers langs de reacties op insta en facebook scrolt en af en toe murmelt: ik ben er mee bezig gast, hou gewoon ff je bek!

Dat maakt hem mens. En vreemd genoeg kan ik me dan ook compleet met hem identificeren. Omdat ik zelf graag scheld? Mwaw, tuurlijk ook wel. Soms hardop en nog vaker in mijn hoofd. Als het eigenlijk niet kan. Of niet netjes is. Dan schreeuwt er een aso in mijn kop: HOUD JE BEK!!! Maar ik glimlach vriendelijk en zeg het niet.

Momenteel zijn er aardig wat zaken waarbij ik me uitgenodigd voel om eens even geen dialoog over aan te gaan. Ja ik weet het: daar pleit ik meestal voor. Maar toch begin ik te geloven dat het best eens effectief zou zijn als we een aantal mensen of situaties een halt gaan toeroepen. Gewoon even niet die leuke Nederlanders die vrij kunnen en mogen denken. Soms gewoon beter dat ze hun uitspraken stil doen. In hun hoofd. Dan houden we toch onze innerlijke vrijheid meneer Baudet: hou trouwens (soms) ook je bek!

En dan natuurlijk onze Famke. Hoef ik niet uit te leggen toch? Gewoon een volmondig: hou je bek. Heb trouwens ook weer te doen met die schat en haar BN’er vriendjes. Is er ingeluisd natuurlijk door die griezel van een Engel. Tegen die meneer zeg ik bij deze ook vol plezier: #Hou je bek # wijdoenwelmee

En dan nog eentje waarvan ik scheldneigingen krijg. Afgelopen week kwam steeds de term ‘een Grapperhausje maken’ langs. Moet ik nog even helpen? Dat staat voor 3 x sorry zeggen wanneer je de anderhalve meter niet aanhoudt. En er dan mee wegkomen. Ja, inderdaad! Wat vrijwel iedereen elke dag wel een keer doet. Per ongeluk of bewust. Valt gewoon bijna niet te voorkomen. En meestal krijg je dus ook geen boete. Schijnheilig zijn we dan toch? Met onze woede en vooral de kracht achter onze woede? Tuurlijk had onze Ferd dat niet op zijn bruiloft moeten doen. Hij is nu eenmaal het voorbeeld. Heeft er stevige uitspraken over gedaan (iets met ASO’s) en dan kan dat gewoon niet. Maar hij is ook een mens en hij viert wel de liefde. Een mens met kwaliteiten en met fouten. Zou hij het ook gedacht hebben? HOU JE BEKKKKKKK????

Vast wel.

Verraders

Wel eens de keerzijde belicht? Dat er dus echt mensen bestaan die voor hun werk en/of plezier in de bosjes gaan liggen om ‘hoge omen’ te betrappen op de regels overtreden? Die liggen, terwijl ik dit typ, bij onze Mark achter de taxushaag, bij Willem en Max in de bosjes en wellicht bij Borsato in de portiek.

Dat mag allemaal. Daar krijg je zelfs voor betaald. En niemand zegt tegen hen: ‘hou je bek of beter: PLEUR es op.

Toch maar LSD

Waarom is schelden nu eigenlijk zo fijn? Ooit las ik in een artikel dat het eigenlijk heel goed voor je is. Niet geaccepteerd in hogere kringen wellicht, maar neurologisch biedt het veel voordelen. Wanneer we vloeken als we met een hamer op onze vinger slaan, blijken we echt minder pijn te voelen. En vloeken zorgt ook voor een soort ontlading van opgekropte emoties. Het maakt dat je adrenaline aanmaakt en dat verzacht de innerlijke pijn. Het helpt als het ware negatieve gevoelens verminderen. Het is dus heel effectief! Ook voor Mark. Voor jou, en voor mij! Alleen niet geaccepteerd dus als communicatietrainer pleit ik toch weer voor meer LSD.

Zo herinnerde ik me deze week een training, zo’n 5 jaar geleden in Rotterdam, waar de zwarte pieten discussie enorm oplaaide tussen een voor- en een tegenstander. Het ging er echt heftig aan toe. Ze stonden feitelijk tegen elkaar te schreeuwen. Ik raakte best wel in paniek en in mijn hoofd schreeuwde ik allang: HOUD ALLEMAAL JULLIE BEK. Ik zag mijn training ontsporen. En toen had ik ineens een lumineus idee! Ik heb beide personen tot stilte gemaand en uitgedaagd om de discussie nu opnieuw te voeren waarbij ze om de beurt elkaars standpunt mochten gaan onderzoeken met LSD: luisteren samenvatten doorvragen. Met als belangrijkste regel: vooral geen enkele eigen mening geven. Omdat ze me niet voor het hoofd wilden stoten deden ze het nog ook. Onwillig in het begin en met rollende ogen.

Wat er toen gebeurde zal ik echt nooit vergeten. Het zweet stond op mijn rug. Je gelooft het wellicht niet, maar dit is echt waar: er kwam rust en begrip. Beide dames kregen het zelfs achteraf uit hun strot om te zeggen: “ik zie nu beter waarom je zo voor/tegen bent. Ik had het nog niet op die manier gezien.”

De dialoog overwint voor mij wel. Hulde aan Diederik Gommers, wat dat betreft. En natuurlijk is het ook goed om te weten dat soms “hou je bek” best mag. Zelfs even nodig is. Lekker toch.

Dus goed dat je je excuses hebt aangeboden Mark. Het was voor jou waarschijnlijk ff nodig. Misschien niet zo chique, maar ik heb er oprecht van genoten! Thank you.

Alvast een fijn weekend.

130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page