top of page
Zoeken
  • Anne-Marie

Een compliment als gamechanger?


Wat is jouw beste compliment uit je leven?


Stel je voor…..ik was 14 jaar en ging op kamp naar Texel. Ik had de groeispurt nog niet echt gehad, blond onopvallend haar, grote bril en verlegen blik. Ik maakte me liever klein dan groot. Ik maakte wel graag grapjes maar werd rood wanneer mensen er dan ook om lachten. Ik vond mezelf niet mooi, niet bijzonder. Ik voelde me eerlijk gezegd meestal onzeker. Ik hing er een beetje bij.


Toen was daar dat kamp in HAVO 4. De grote big BANG in mijn leven. We zouden uitgaan en een paar meiden uit mijn klas bedachten dat ik een “make-over” nodig had. Waarschijnlijk begon het een beetje “sarrend”. Ik weet het niet meer goed. Ik durfde geen nee te zeggen en binnen een oogwenk lag mijn bril van mijn neus, een mascara en eyeliner rond mijn ogen en mijn haren werden gestyled. 1 van de meest populaire meiden keek me aan en zei:

“ Sjezus, jij bent eigenlijk helemaal niet lelijk!”.


Dat was de dag dat mijn nieuwe leven begon. Het leven met lenzen, oorbellen, wat make-up. Het leven waarin ik rechtop begon te lopen. Dat ik langzaam begon te genieten van de reacties op mijn eigen grapjes. De dag dat ik leerde dat ook ik nu zeer zeker aandacht kreeg....


En de keerzijde: de dag dat ik leerde dat er een keiharde oordelende wereld bestaat die alleen de buitenkant bekijkt.


Anyway, die opmerking was misschien een dubieus compliment. Maar wel een compliment dat mij altijd zal bijblijven. Het raakte een snaar in mij die ik zelf nog nooit ontdekt had. Terwijl het feitelijk niet eens een mooi compliment was.


Complimenten die werken

Inmiddels bijna 35 jaar verder weet ik dat complimenten als “je bent aardig, je bent leuk, mooi bloesje” leuk en plezierig zijn, maar minder blijven hangen. Daar waar je ze fundeert met een uitleg (het effect van iemands aardig zijn op jou persoonlijk bijvoorbeeld) blijven ze veel beter hangen. En we hebben er dus altijd minstens een paar nodig van iemand voordat we überhaupt tips en verbeterpunten van diegene aankunnen. Het heeft ook te maken met je "veilig" en "gewaardeerd" voelen. In ‘de boekjes ‘staat zelfs 4 complimenten tegenover 1 tip. Een compliment is dus wel de voedingsbodem om feedback überhaupt aan te kunnen. Een belangrijke les voor iedereen.


Ik herken dat ook binnen mijn vak als trainer: wanneer er ook maar 1 iemand een keer zegt “ik vond de dag wel vrij lang”…. of “het was voor mij veel herhaling”, dan springen alle radars op tilt. De overige top complimenten hoor je (bijna) niet meer en je blijft maar denken “wat had ik beter kunnen doen”?. Terwijl hey: 95 % was dus positief.


Ik ben wel benieuwd eigenlijk: wat was (ooit) het mooiste compliment dat jij hebt gekregen?


En euhm……succes met uitdelen vandaag……!

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page