top of page
Zoeken
  • Anne-Marie

De waanzin van februari 2021!


Chauvinisme, klederdracht, waterwerken, democratie, vaderlandsliefde“Wat betekent democratie?”, vraag ik aan mijn zoon die ik aan het overhoren ben voor “taaltoets” in groep 7. Deze toets gaat over Nederland.


“Dat is toch dat iedereen er wat van mag vinden?” zei hij. “Ja, én nog meer”, geef ik terug….Ik merk dat mijn gedachten even afdwalen.


Jazeker. Dat is Nederland. Een democratie. Een mooie bestuursvorm van een land waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening. Voor zover ik weet, gaat het dan wel om de meerderheid van de mensen.

En omdat we niet met 17 miljoen in de Tweede kamer passen, wordt de mening van dat volk vertegenwoordigd door verschillende mensen. Dat kan een Mark Rutte zijn of een Lillian Marijnissen en klaarblijkelijk ook een Willem Engel. De opperbaas van een beweging die beweert dat corona en alle maatregelen eromheen “waanzin” zijn. En als ik het goed lees: een man die onze ogen wil openen om te zien wat de zogeheten wereldwijde elite voor verschrikkelijke plannen met ons heeft. Een man die neigt naar nepnieuws en het verspreiden ervan. Een man die een vergelijking trekt tussen de coronamaatregelen en de Jodenvervolging.


En uiteindelijk via de rechterlijke macht ons kabinet een tik uitdeelt op het niet volgen van de juiste procedures en daarmee (bijna) de avondklok ophief.


Op zich is daar niks mis mee. Willem en de zijnen hebben niet bewapend het binnenhof bestormd. Hij vond een maas. Een maas in de wetten. Zo werkt dat in een rechtsstaat. En hij beet zich vast en zegevierde! Goed voor hem. Willem is het er namelijk mee oneens en dat is zijn goed recht. Alleen… Willem vertelt het land vervolgens trots dat wij “een overwinning” hebben behaald. Met elkaar!


Ik was verbijsterd. Jij ook?


Ik wist namelijk helemaal niet dat Willem en ik een “wij” waren. Sterker nog: ik kan me helemaal niet identificeren met Willem. Ik voel me mijlenver weg staan van Willem. Ik ben sowieso liever “wij” met George Clooney of voor mijn part met Tarzan maar zeker niet met Willem.


Ik besloot dus op onderzoek uit te gaan of het merendeel van Nederland dan wel bij Willem wil horen. Mijn vrienden in elk geval niet (voor zover gevraagd). En dan kom ik al snel uit bij Gijs Rademaker voor het bredere beeld. Gijs houdt zich bezig met de resultaten die uit opinieonderzoeken komen. En zo nu en dan presenteert hij een aantal interessante wetenswaardigheden tijdens 1 van de vele talkshows. Soms merk ik dat ook de talkshowhouders al niet meer in staat zijn om objectief de dialogen aan te gaan. Zo’n Gijs helpt mij dan. Want hij meet. En meten is weten. Zonder drama of stemmingmakerij.Wat bleek?


Meneer Engel vecht de avondklok aan. En zoals hij zegt: “Heel Nederland heeft overwonnen”. Maar wij wonnen helemaal niet. Want uit de opiniepeilingen blijkt dat de meerderheid van Nederland achter het voortzetten van de avondklok staat. Om precies te zijn meer dan 60% is nadrukkelijk voor: ff volhouden nu en doorzetten met al die maatregelen. Niet leuk maar moet. 30 % is inderdaad wel tegen en ook dat heeft Gijs politiek onderzocht: de tegenstanders komen vooral uit de achterban van PVV, Forum, de dierenpartij en beetje SP.


Gerustgesteld?


Nee dat ben ik niet. Ik ben geschrokken. Het gaat mij helemaal niet om die avondklok maar wel over het feit dat dit dus gewoon kan. Dat we daar geld, tijd en energie aan besteden. Natuurlijk weten we dat er steeds maar een klein groepje is dat dingen roept die breeduit in de media worden uitgemeten. En dat de meeste mensen er veel genuanceerder in staan.


Maar wat Willem doet ervaar ik echter ronduit als eng. En in het ergste geval zaten we straks nog, door dit soort mensen, in een derde golf. En ik ben het, net als iedereen, ook zat. Ik ben zakelijk weer goed aan het herstellen en opbouwen. Ik wil door en niet weer 2 stappen terug. En dus even doorzetten. Wij! Met zijn allen en graag zonder fratsen van Willem. Want dat is natuurlijk de ironie van deze hele soap. Door het gedrag van Willem en zijn volgers duurt deze crisis alleen maar langer. Door hun gedrag moeten we de maatregelen waar zij tegen vechten juist steeds verlengen. Kijk naar China, Australië of Israel. Landen met een zeer strenge lockdown. Zonder uitzonderingen en protesten. En daar heeft het normale leven zich inmiddels weer hervat. Een democratie is een mooi en waardevol goed. Daar moeten we altijd voor blijven strijden. Maar ook in een democratie geldt: choose your battles.Vrijheid van meningsuiting


Terug naar de taaltoets van mijn zoon. Wat betekent ‘vrijheid van meningsuiting’ vraag ik hem. “Dat we alles mogen zeggen zonder daar straf voor te krijgen?”, reageert hij. En dat is mooi aan Nederland toch? Dat zeg jij altijd toch mam?


Hmmm, ja, jazeker. Dat zei ik. En dat vind ik nog steeds. Hoewel ik heel soms een heel klein beetje begin te twijfelen.


Laten we hopen dat het snel over is met dat virus. Dan blijft er bij Willem in elk geval alleen nog “waanzin” over.164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page